


Centrul de zi pentru copii ”ReCreativ” Alba Iulia
Adresă: Str. Gladiolelor, nr. 3A, Alba Iulia
Program de funcționare:
Luni – Vineri
08.00 – 16.00
Proiectul, cofinanțat din Fondul Social European+ prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, vizează prevenirea separării copiilor de familie prin facilitarea accesului la servicii specializate și măsuri de acompaniere a familiei.
Proiectul „Centrul de zi pentru copii ReCreativ” își propune ca obiectiv principal prevenirea separării de familie a 266 de copii (din care 30 de copii de etnie rromă), aflați în acest risc, pe o perioadă de 36 luni, prin facilitarea accesului la servicii specializate și implementarea unor măsuri de acompaniere a familiei în vederea menținerii copiilor în familie. Acest obiectiv va fi atins prin înființarea unui centru de zi care va oferi servicii specializate și activități menite să sprijine menținerea copiilor în familie. De asemenea, proiectul prevede implementarea unui set de măsuri de acompaniere a familiilor, precum și crearea unui serviciu inovator de susținere a copiilor la domiciliu, adresat în special celor din grupuri vulnerabile.
Obiective specifice:
OS1: Dezvoltarea serviciilor sociale pentru copii aflați în situație de risc de separare de familie, prin înființarea și licențierea în cadrul DAS Alba Iulia a serviciului social Centrul de zi pentru copii ”ReCreativ”, care pentru o perioadă de 36 luni, ofera servicii sociale pentru 176 copii, cu varsta 6-18 ani, aflați în situații de risc de separare de părinți, prin activități de îngrijire, informare și consiliere socială, educative, integrare și reintegrare în familie și societate, recreere și socializare, pregătirea pentru viața independentă, consiliere psihologică, consiliere juridică, asigurare hrană, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, pentru părinți.
OS 2: Inființarea unui serviciu inovator de susținere a copilului la domiciliul, pentru o perioadă de 36 luni, pentru 90 de copii, cu vârsta 3 – 18 ani, aflați în risc de separare de părinți, oferindu-se servicii de informare și consiliere socială, consiliere vocațională, consiliere psihologică/suport emoțional, consiliere juridică, activități educative, integrare/ reintegrare în familie și în societate, activități recreative și de socializare, pregătire pentru viața independentă, măsuri de acompaniere a familiei copiilor, îngrijire la domiciliu.
OS3: Implementarea unor de măsuri de acompaniere a familiei copiilor aflați în situație de risc, de susținere material-financiară a familiilor pentru 266 de copii, prin acordarea de subvenții și a unui pachet cu produse igienico-sanitare în perioada de implementare a proiectului.
Beneficiari direcți sunt 266 de copii cu vârste între 3 și 18 ani (care nu au împlinit încă 18 ani la data intrării în GT), ce au domiciliul sau reședința în municipiul Alba Iulia și se află în situație de risc de separare de familie. De asemenea, aceștia beneficiază de măsuri de sprijin pentru familie, care vizează creșterea și îngrijirea corespunzătoare a copiilor (sprijin material și financiar)
Centrul de zi pentru copii oferă:
a) Informare și consiliere socială:
- facilitarea accesului la servicii și beneficii sociale care răspund nevoilor particulare ale familiei;
- consiliere vocațională pentru părinți privind dezvoltarea carierei;
- informare privind drepturile copilului și susținerea familiilor vulnerabile.
b) Consiliere psihologică:
- evaluare inițială individualizată;
- consiliere psihologică și suport emoțional pentru copil și familie, având ca scop depășirea dificultăților întâmpinate;
- consiliere psihologică individuală, de grup sau pentru familie;
- servicii de consiliere și de educație parentală și non formală;
- monitorizare a situației beneficiarului din punct de vedere al evoluției funcțiilor psihologice;
- orientare profesională și vocațională;
- campanii de prevenire a consumului de tutun, alcool și substanțe psihoactive.
c) Activități educative:
- sprijin pentru integrarea în educație și prevenirea abandonului școlar;
- sprijin pentru efectuarea temelor și acoperirea lacunelor la materiile de bază;
- acces la platforme educaționale, gratuit;
- ateliere educative;
- activități pentru dezvoltarea abilităților manuale (pictură, dans, teatru, muzică etc.).
d) Integrare/reintegrare în familie și societate:
- informare despre consumul de substanțe toxice și traficul de persoane;
- informare privind educația sexuală;
- evenimente tematice pentru consolidarea relațiilor familiale;
- conferințe pentru părinți privind tehnici de parenting și comunicare eficientă.
e) Activități recreative și de socializare:
- participarea la evenimente organizate pentru copii și familii (sărbătorirea zilelor de naștere, serbări, evenimente culturale, conferințe, ateliere, expoziții, etc.).
- organizarea de excursii și drumeții;
- activități artistice: pictură, modelaj, desen, quilling;
- ateliere de teatru și dans.
f) Pregătire pentru viața independentă:
- activități pentru dezvoltarea deprinderilor cotidiene ale copiilor;
- activități pentru dezvoltarea comportamentului social: bune maniere și integrarea socială;
- orientare vocațională: ghidare în alegerea unei meserii, întocmirea unui CV / scrisoare de intenție.
g) Asistență, sprijin și suport material:
- asigurarea de hrană pentru copiii care frecventează centrul;
- acordarea de tichete valorice și pachete cu produse igienico-sanitare.
h) Asistență socială:
- identificarea copiilor aflați în situație de risc de separare de familie;
- evaluarea copiilor aflați în situație de risc de separare de familie;
- elaborarea și monitorizarea programului personalizat de intervenţie.
i) Consiliere juridică și socială pentru părinți și copii:
- consultanță juridică pentru beneficiari în vederea soluționării problemelor legale;
- informare și consiliere juridică pentru protejarea și valorificarea drepturilor și intereselor legitime ale beneficiarilor.
- sprijin pentru accesarea serviciilor sociale și beneficiilor sociale.
- informare juridică constând în urmărirea continuă a apariției dispozițiilor legale relevante în domeniul ”protecția copilului”;
- Recomandarea de proceduri juridice pentru părinți și colaborarea cu diferite instituții pentru urmărirea și rezolvarea unor situații/cazuri problemă.
Echipa de implementare a proiectului Centrul de zi pentru copii ReCreativ:
1 Manager proiect
1 Asistent manager
4 Asistenți sociali
1 Responsabil financiar
1 Asistent financiar
1 Asistent administrativ
1 Sef centru
2 Psihologi
1 Responsabil activități comunicare,evenimente, informare, promovare proiect
1 Consilier juridic
1 Inspector de specialitate
2 Coordonatori activități recreative
2 Educatori specializați
2 Îngrijitori de copii
1 Ingrijitor cladiri
Programul de Incluziune și Demnitate Socială este o inițiativă menită să combată excluziunea socială și să îmbunătățească condițiile de viață ale persoanelor vulnerabile, prin măsuri integrate de sprijin economic, educațional și social. Programul vizează grupuri defavorizate, cum ar fi familiile cu venituri reduse, persoanele fără adăpost, copiii expuși riscului de separare de familie, persoanele cu dizabilități, vârstnicii aflați în dificultate și comunitățile marginalizate.
Programul de Incluziune și Demnitate Socială este sprijinit prin Fondul Social European Plus (FSE+), principalul instrument financiar al Uniunii Europene dedicat investițiilor în oameni. Acest fond contribuie la reducerea disparităților sociale și economice, sprijinind măsuri menite să combată sărăcia, să promoveze incluziunea socială și să îmbunătățească accesul la educație și ocupare.
Valoarea totală a proiectului:
Proiectul are o valoare totală eligibilă de 9,601,055.80 lei, din care 9,409,063,82 lei reprezintă valoare eligibilă nerambursabilă a Uniunii Europene iar diferența de 191,991.98 lei este totalul contribuției propria.
Proiectul se desfășoară în perioada 01.02.2025 – 31.01.2028.
Proiectul se implementează în clădirea aflată în administrarea Direcției de Asisteță Socială Alba Iulia, str. Gladiolelor nr. 3 A, județul Alba , conform HCL nr. 273/25.07.2024 cu competențe pe unitatea administrativ teritorială a Municipiului Alba Iulia.

Comunicat de presă - Lansare proiect
Direcția de Asistență Socială Alba Iulia anunță lansarea proiectului Centrul de zi pentru copii "Re-Creativ", cofinanțat din Fondul Social European+ prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, Prioritate: P05. Reducerea disparităților dintre copiii la risc de sărăcie și/sau excluziune socială și ceilalți copii. Obiectivul principal al proiectului este prevenirea separării copiilor de familie prin facilitarea accesului la servicii specializate și implementarea unor măsuri de acompaniere a familiei, pentru a asigura menținerea copiilor în mediul familial.
Date de Contact:
Direcția de Asistență Socială Alba Iulia
Centrul de zi pentru copii „ReCreativ”
Adresă: Str. Gladiolelor, nr. 3A, Alba Iulia
Telefon: 0258 810325
E-mail: social@apulum.ro